Familie Statuut

In vergelijking met ‘normale’ bedrijven zijn familiebedrijven vaak buitengewoon succesvol. Hoe komt dat? Wat is hun geheim?

 

Er zijn een paar redenen voor. Allereerst zijn familiebedrijven minder gericht op snelle resultaten. Ze richten zich op de winstgevendheid en continuïteit op de lange termijn. Immers, ook de volgende generaties moeten straks binnen het bedrijf de kost kunnen verdienen. Daarnaast zijn familiebedrijven vaak hechte bastions. Als zakelijke belangen en privébelangen nauw met elkaar verweven zijn, ga je omzichtig met elkaar om. Je doet je best om de relatie goed te houden.

 

Die nauwe onderlinge verbondenheid heeft ook een keerzijde. Doen zich spanningen voor, dan hebben die niet alleen gevolgen voor het bedrijf, maar ook voor de verhoudingen binnen de familie. Logisch dat veel families investeren in behoud en versterking van de familieband, met inachtneming van de zakelijke belangen. Daar bestaat een goed instrument voor: het familiestatuut.

 

In een familiestatuut leggen we als het ware het DNA van uw familiebedrijf vast. We beschrijven de waarden die u onderling deelt, de belangen die er spelen, de afspraken die u onderling hebt gemaakt en uw visie op de koers van het bedrijf.

 

Een familiestatuut zet je niet op een achternamiddag in elkaar. Het is een document dat om een stevige tijdsinvestering vraagt. Een investering overigens die zich op termijn – zoals het hoort – ruimschoots terugbetaalt. Omdat er stevige gesprekken zijn gevoerd, alle mitsen en maren in kaart zijn gebracht en iedereen zijn verwachtingen en belangen op tafel heeft gelegd. Dan pas kan de balans worden gevonden.

 

Een familiestatuut dwingt u als het ware met elkaar het gesprek aan te gaan over onderwerpen die gevoelig liggen. Zo creëren we draagvlak voor de koers van uw familiebedrijf. Een koers die u desgewenst na aantal jaren weer kunt bijstellen door samen met ons uw familiestatuut opnieuw tegen het licht te houden.

 

Janus Estate Planning houdt de regie op het proces. We verzorgen de agenda, bewaken de voortgang, plaatsen juist ook de lastige en/of ingewikkelde onderwerpen op de agenda, zien toe op de gelijkwaardigheid tussen de familieleden en creëren een prettige en veilige sfeer.

Navigeer naar:

Janus Estate Planning

Dichtbij - Betrouwbaar - Professioneel

Bezoekadres

Beukenlaan 137

5616 VD Eindhoven

Nederland

T: +31 40 760 1660

E: info@janusestateplanning.nl

Wij nodigen u van harte uit om contact met ons op te nemen.

JanusEstatePlanning_logo_wit-01.png